Het karakter en gedrag van de Saarlooswolfhond

Hoe is dat nou, een Saarlooswolfhond in huis? Lees het artikel hieronder goed door als je een Saarlooswolfhond wilt aanschaffen. Maar vanaf een plaatje is een hond moeilijk te beoordelen en over het karakter zegt het al helemaal niets.Ga eerst eens mee met een wandeling of kom naar een clubdag. Dan zie je veel Saarloosjes en dat zegt veel meer dan een heel verhaal. Je kunt dan zelf zien hoe het gedrag is. De meeste Saarloosjes zullen zich wat gereserveerd naar jou opstellen, ze schenken je niet meteen hun vertrouwen. Waarom zouden ze. Je bent voor hen een onbekende, dus ‘een potentieel gevaar.’ Ga zeker ook praten met de eigenaren. Ze vertellen je graag over hun Saarloosje. Vraag je daarna af of zo’n hond wel geschikt voor jou is. Of beter: ben jij wel geschikt voor een Saarlooswolfhond? Respect en begrip voor zijn karaktereigenschappen, zijn kwaliteiten en – vooral – zijn beperkingen, dienen voorop te staan. Je kiest voor een Saarlooswolfhond met heel je hart, maar ook met je verstand. Lees hieronder verder.
 
Zelfstandig karakter

De Saarlooswolfhond heeft een sterke wil. De will-to-please ontbreek vrijwel geheel. Dat moet je als baasje respecteren.

‘Gevaar’ wordt altijd gemeden. Daar doet een echte Saarlooswolfhond geen enkele concessie aan. Oók niet aan de baas! Wil je een hond die in alle situaties gehoorzaamt? Dan is de Saarlooswolfhond geen hond voor jou.

 

Spelgedrag

 

Onder elkaar spelen Saarlooswolfhonden behoorlijk ruw. Spelen met de baas wil een Saarlooswolfhond graag, maar dat betekent dat je snel onder de striemen, schrammen en blauwe plekken zit. Geen dikke vacht hè. Een balletje wordt hooguit 2 keer opgehaald, daarna mag je hem zelf ophalen. 

 

Betrouwbaar, eigenzinnig en aanhankelijk

Eén ding krijg je van een Saarlooswolfhond in grote hoeveelheden: een nauwelijks te begrijpen, ongelooflijke aanhankelijkheid. De hond is zeer intelligent en voelt jouw stemming precies aan. Er is ook geen spoortje van agressiviteit te ontdekken in ons ras. De Saarlooswolfhond is zeer betrouwbaar met kinderen, maar laat nooit een kind alleen met een hond, ook niet met een Saarlooswolfhond, hoe betrouwbaar hij ook is.
 
Een roedel in huis

In de vrije natuur leven wolven in familieverband. Honden niet. Dit is in feite een onnatuurlijke situatie. Wil je meer teven of reuen in huis bedenk dan dat een dominante reu zijn positie moet handhaven tegenover een andere dominante reu. Gebeurt dit niet dan kunnen er grote problemen ontstaan. Ons advies: neem geen volwassen reu erbij als je al een volwassen reu hebt. Hetzelfde geldt voor teven. Ook hier is voorkomen beter dan genezen.

 

Jachtinstinct

Een gebied met hazen of konijnen is een waar paradijs voor de Saarlooswolfhond. Pas ook op met een kudde schapen. Houd de hond aangelijnd waar het moet. Als hij eenmaal de jacht heeft ingezet, laat hij zich niet meer terugroepen; dat geldt overigens niet alleen voor ons ras. Een diepe sloot houdt hem (meestal) wel tegen, want zwemmen doet een Saarlooswolfhond niet graag. Het blijft bij pootjebaden.

 

Wolf of hond
 
Sommige gedragingen komen rechtstreeks van zijn verre voorvader. Toch is de Saarlooswolfhond gewoon een hond.

 

Vluchtdrift

Een Saarlooswolfhond wil altijd controle houden, maar anders dan bij een herder zal elke Saarlooswolfhond de situatie van een veilige afstand willen beoordelen.
 
Roedelinstinct

Met de mensen waarmee hij samenleeft, bouwt de Saarlooswolfhond een enorme binding op. Dit kan weer als zeer overdreven overkomen. Ook dit gedrag komt van de wolf, die zich kwetsbaar en eenzaam voelt zonder zijn roedel. De overleving in de vrije natuur is immers veel moeilijker voor een individuele wolf. Een goed getrainde Saarlooswolfhond kan best een paar uurtjes alleen zijn, maar de hond zal veel stress ontwikkelen als hij te lang alleen is. Als kennelhond is hij ongeschikt. Lees meer op de pagina over opvoeding.
 
Overlevingsinstinct

Net als wolven, blaffen veel Saarlooswolfhonden niet. Bij onraad produceert de hond een zacht ‘hoestend’ geluid. Logisch, bij gevaar is het niet zo slim met veel kabaal te laten weten waar je zit. Maar niets ontgaat ze.
 
Lichaamstaal

De lichaamstaal kan soms zeer overdreven overkomen. Een onderdanige Saarlooswolfhond laat daar geen misverstand over bestaan. Dominante honden plaatsen de oren recht naar voren, de staart als een vlag in de lucht, het lichaam zo hoog mogelijk en de rug- en nekharen recht overeind. Geen hond zal dit verkeerd begrijpen.

 

Geen werkhond

De Saarlooswolfhond is totaal ongeschikt als werkhond. Pakwerk of politiewerk, bij de Mechelaar of Duitse herder de gewoonste zaak van de wereld, laat het karakter van de Saarlooswolfhond niet toe. De aanvalsdrift is niet aanwezig. De hond kan niet worden opgehitst en een commando om aan te vallen zal een Saarlooswolfhond niet begrijpen.
 
Ware liefhebber

Na de puppytijd is de Saarlooswolfhond in huis bijzonder rustig. De vachtkleuren komen tot uitdrukking in een mooi, rastypisch vachtpatroon. Het licht dansende gangwerk heeft hij van de wolf meegekregen. Voor de ware liefhebber iets om van te watertanden.
 
Loopsheid

Vroeger werden teven, net als wolvinnen, over het algemeen één keer per jaar loops. Nu vaak met tussenpozen van ca. 8 maanden. Als reactie op de domesticatie?
 
Fantastische gezinshond

De ene Saarlooswolfhond is de ander niet. Het vachtpatroon pakt bij elke Saarlooswolfhond net iets anders uit. Ook qua karakter is de de ene Saarlooswolfhond net iets anders dan de ander. Het zijn echte individuen. Maar één ding hebben ze allemaal gemeen: ze zijn buitengewoon sociaal en enorm aan de roedel gehecht. De Saarlooswolfhond is een fantastisch fijne gezinshond, een hond om helemaal verslaafd aan te raken.
 
Bron: www.avls.nl